Skadedirektør forventer mange indbrud i påskeferien: Dette frygter vi mest at miste
Det er typisk fem ting, vi frygter, at tyven tager med ved indbrud, viser undersøgelse foretaget af Codan
Mange danskere har booket rejser i påsken i år efter corona-epidemiens aftagen. Derfor forventer skadesdirektør i Codan Danmark, Henrik Bundgaard, at mange vil opleve at komme hjem til et hus, der har haft ubudne gæster.
– Man skal tænke på, at tyvene har haft svære betingelser i de seneste par år, da mange har været hjemme i feriedagene. Hvis nogle enkelte på villavejen er taget nogle dage i sommerhus eksempelvis, så har der alligevel været masser af liv på vejen generelt. Det kan også afskrække tyve for at bryde ind i området, lyder det.
Statistikken for indbrudsskader i Codan viser da også sit tydelige sprog. Antallet af skader i 2018/2019 – altså før lockdown – sammenlignet med antal skader i 2020/2021 viser et fald på 65%, når man ser på skader som følge af indbrud.
– Vi forventer desværre at se tal igen, som vi så før corona. Så det gælder altså om at sikre sig, så godt man kan, siger Henrik Bundgaard.
Fem ting vi er bange for skal blive stjålet
Flere af de genstande, vi absolut ikke vil miste, er desværre også på listen over ting, som højst sandsynligt forsvinder, hvis der er indbrud.
En undersøgelse lavet for nylig blandt 3.000 kunder i forsikringsselskabet Codan Danmark, afslører hvilke ting, vi er mest bekymrede for at tyven tager med sig:
- Betalings- og ID-kort
- Arvestykker
- Computere, tablets og elektronik
- Fotoalbum
- Smykker og ure
– Svarene viser tydeligt, at vi frygter identitetstyveri, og det er samtidig en kriminalitetsform, som desværre fylder mere og mere hos folk, hvilket er helt forståeligt, siger Henrik Bundgaard.
En opgørelse fra brancheforeningen Forsikring & Pension viser dog, at de ting tyvene hovedsageligt går efter genstande, som er hurtige at tage med, og som er lette at sælge videre.
De kriterier opfylder ”smykker og ure” samt ”computere, tablets og elektronik”, og kategorierne topper derfor også statistikken over ejendele, der anmeldelses og skal erstattes efter indbrud.
– Derfor er jeg heller ikke i tvivl om, at vi i endnu større omfang vil have skadesager, hvor kunder har mistet genstande, der er svære at erstatte, siger Henrik Bundgaard og fortsætter:
– Vi dækker naturligvis det økonomiske tab, men arvesmykker og værdifulde filer med fotos eller studieopgaver på computeren er desværre vanskelige at genanskaffe. Vi anbefaler derfor altid at lave en backup, gerne via cloudløsninger eller en godt gemt server, lyder det.
Man kan selv gøre en indsats for at forebygge, at tyvene kommer afsted med alt for mange værdigenstande.
De bedste råd til at undgå indbrud er:
Nabohjælp
Aftal med dine naboer, at I holder øje med hinandens boliger.
Terrassedøren
En god lås på bagsiden af huset er mindst lige så vigtig som en god lås i hoveddøren. Tyve foretrækker nemlig ofte at begå indbrud fra bagsiden af huset.
Hængsler
Der findes to måder at bryde en dør op på. Hvis det ikke lykkes for tyven at bryde døren op via låsen, kan de forsøge at bryde døren op via hængslerne. Sørg derfor for, at døren har to bagbeslag.
Postkassen
Husk at afbestille avisen. Bed eventuelt din nabo om at tømme postkassen og fjerne breve, aviser og reklamer.
Sociale medier
Sørg for, at dine sociale medier ikke afslører, at du ikke er hjemme.
Vinduer
Det er vigtigt at have godkendte låseenheder på både døre og vinduer. Forsøg også at få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme, og undgå at trække persienner eller rullegardiner for. Et tænd og sluk-funktion på lamper og musikanlæg er en billig tyveriforsikring.
Kommentarer