Samfund

Jernbanen får et ansigtsløft i sommermånederne

Foto: Banedanmark.

Banedanmark er i gang med en historisk opgradering af det nationale jernbanenet og arbejder i den forbindelse på flere anlægsprojekter over sommeren 2022, så jernbanen også i fremtiden er et attraktivt transportvalg. Det betyder ændringer i togtrafikken i hele landet over sommeren.  

Når Banedanmark tager sommermånederne i brug til at udføre nødvendigt sporarbejde, er det af hensyn til de tusindvis af daglige pendlere. Det betyder, at spærringer og reduceret trafik rammer færre passagerer, end hvis arbejdet blev gennemført udenfor feriesæsonen. 

“Vi lægger anlægsprojekter, når der er færrest, der bruger banen af hensyn til de daglige pendlere, når de f.eks. skal til og fra arbejde. Og det er i sommermånederne”, fortæller områdechef i Banedanmark, Lars Blædel Riemann. 

Mange af projekterne er en nødvendig indsats for at sikre, at togpassagerer kan få en mere effektiv og stabil drift. Andre projekter er forberedelse af jernbanen til fremtidens el-tog, så jernbanen også fremover er et attraktivt transportvalg til gavn for klima, trængsel og mobilitet. Lars Blædel Riemann forstår alligevel godt generne for de sommerrejsende. 

“Vi forstår godt, at det er irriterende med færre afgange og indsatte togbusser. Derfor informerer vi om ændringer i god tid og opfordrer alle rejsende til at holde sig orienteret og informeret om ens rejse på Rejseplanen, så man ikke bliver mødt af noget uventet”, siger områdechefen. 

Sporfornyelser på sjællandske strækninger

I perioden 1. juli til 29. august er der reduceret trafik på S-tog-strækningen Allerød-Hillerød. Her arbejder Banedanmark med etablering af Favrholm Station. På strækningen mellem Roskilde og Ringsted bliver godt 57 km skinner og svelle udskiftet. Det store arbejde giver reduceret trafik på strækningen i løbet af forårsweekenderne og fra den 3. juli frem til den 16. juli. Herefter vil toget blive erstattet af togbusser fra den 16. juli til 8. august. 

På strækningen mellem København og Høje Taastrup fortsætter Banedanmark det omfattende sporfornyelsesprojekt, som begyndte sidste år. I år færdiggøres arbejdet med mere end 30 sporskifter, nye skærver og fornyet drænsystem. Strækningen er helt spærret for fjerntog i uge 27, 28 og 29, mens der er reduceret trafik mellem Glostrup og Høje Taastrup i maj og juni samt i august og september. 

Jyske sporfornyelser

På strækningen mellem Aarhus og Langå arbejder Banedanmark bl.a. på udskiftning af 85 kilometer spor og sveller, 70 kilometer ballast og udskiftning af 11 skiftespor. I sommerperioden vil der være et tidsrum, hvor Banedanmark arbejder i et af sporene på den dobbeltsporede strækning. Trafikken bliver derfor afviklet med færre afgange. 

Banedanmark arbejder også med sporfornyelse og ændret sporlayout på Struer Station i en periode på en måned fra start juli til start august. I den periode vil der blive indsat togbusser på de tre strækninger, der går gennem Struer. 

Arbejdet i sporet er koordineret med jernbaneoperatørerne, der sikrer, at der indsættes togbusser, og at trafikken afvikles så optimalt som muligt – omstændighederne taget i betragtning. De rejsende kan altid finde opdateret information om afgange og ankomster på Rejseplanen.dk, som også indeholder informationer om, hvornår et tog er erstattet af en togbus. 

Oversigt over sommerens sporarbejde

 • Roskilde-Ringsted: Total spærret i perioden 16.7-8.8: Indsat togbusser. Reduceret trafik i perioden 3.7-16.7 og 8.8-3.10
 • København-Høje Taastrup: Total spærret i perioden 4.7-25.7: Indsat togbusser
 • Glostrup-Høje Taastrup: Reduceret trafik i perioden 2.8-3.10
 • Hovedgaard-Skanderborg: Reduceret trafik i perioden 8.7.-25.7
 • Hadsten-Langå: Reduceret trafik i perioden 17.6.-13.7. og 20.7.-19.8
 • Brabrand-Mundelstrup: Reduceret trafik i perioden 28.6.-20.7
 • Mundelstrup-Hinnerup: Reduceret trafik i perioden 31.7.-19.8
 • Hinnerup-Hadsten: Reduceret trafik i perioden 13.7.-31.7
 • Hobro-Aalborg: Total spærring i perioden 12.8.-15.8: Indsat togbusser
 • Holstebro-Struer: Total spærring i perioden 8.7.-8.8: Indsat togbusser
 • Viborg-Struer: Total spærring i perioden 8.7.-1.8: Indsat togbusser
 • Struer-Thisted: Total spærring i perioden 1.5.-26.9: Indsat togbusser
 • Herning-Silkeborg: Reduceret trafik i perioden 20.6.-8.7
 • Herning-Skanderborg: Reduceret trafik i perioden 8.7.-18.7
 • S-banen: Allerød-Hillerød: Reduceret trafik i perioden 1.7.-29.8

Kommentarer