Samfund

Et stigende antal unge vælger en religionsfri konfirmation

Foto: Humanistisk Samfund.

Fortsat flere unge vælger en humanistisk konfirmation, som er et ikke-religiøst alternativ til den kristne konfirmation. Humanistisk Samfund har netop åbnet for tilmeldingen til de humanistiske konfirmationer i foråret 2023, så de unge får mulighed for at vælge en konfirmation bygget på humanistiske værdier.

Unge fra hele landet kan nu tilmelde sig, hvis de næste år vil markere overgangen fra barn til ung med afsæt i humanistiske værdier.

En konfirmation bygget på humanistiske værdier

De unge konfirmander, der vælger en humanistisk konfirmation, deltager i undervisning i emner som etik, kritisk tænkning, identitet, menneskerettigheder, livssyn og seksualitet. Her debatterer de med hinanden, og de samarbejder om at planlægge et indslag, som de skal fremføre ved selve konfirmationsceremonien.

– Selvom vi kalder det en konfirmation, beder vi ikke de unge konfirmander bekræfte, at de definerer sig som humanister. Vores formål er i stedet at motivere dem til selvstændig tænkning og til at tage stilling til deres værdier og handlinger. Det, de bekræfter, er, at de tænker over, hvad det vil sige at være menneske, og hvad det vil sige at være menneske i verden sammen med andre mennesker, forklarer Lone Ree Milkær, forperson i Humanistisk Samfund.

De humanistiske konfirmationer tager udgangspunkt i humanistiske værdier og har til formål at styrke de unges evne til at tænke selvstændigt, tage ansvar, vise omtanke og at have respekt og tolerance for andre mennesker og deres livssyn.

Flere unge vælger humanismen til, når de skal konfirmeres

Antallet af unge, der vælger at blive humanistisk konfirmeret, er stigende. Sidste år lå tallet på 420, og i år har 540 unge valgt en humanistisk konfirmation som måden at markere overgangen fra barn til ung. Og flere står på venteliste for at komme på et hold.

– Vi oplever, at det betyder meget for de unge, at de stadig kan markere overgangen fra barn til ung med fejring og en ceremoni, uden at det skal tage afsæt i Gud og kristendommen. Det, vi ofte hører, er, at det især er fællesskabet med de andre unge konfirmander, undervisningsemnerne med debatter og kritiske refleksioner og selve konfirmationsceremonien, som er en stor oplevelse for dem, fortæller Lone Ree Milkær.

Konfirmationshold i hele landet

I år afholder Humanistisk Samfund konfirmationsforløb i København, Roskilde, Ringsted, Odense, Aarhus, Aalborg og Hjørring. I 2023 bliver der som noget nyt åbnet hold i Svendborg, og det glæder Lone Ree Milkær, da det betyder, at flere unge kan blive humanistisk konfirmeret i deres lokalområde:

– Vi er glade for, at vi kan tilbyde endnu flere unge på Fyn muligheden for at blive humanistisk konfirmeret. Svendborg er et område, hvor vi ser, at medlemstilslutningen er stigende, og vi har tidligere haft konfirmander fra det område, som er taget til Odense for at benytte sig af tilbuddet der, fortæller hun.

Kommentarer