Samfund

Dansk topidræt med historisk ambitiøs indsats for Danmarks veteraner

Foto: Danmarks Idrætsforbund

3F Superliga, Metal Ligaen, dansk herrehåndbold og Danmarks Idrætsforbund går sammen om Veteran Match 2022, der skal hjælpe soldaterveteraner i beskæftigelse og give unikke hyldester på stadions og i haller.

Toppen af dansk fodbold, ishockey og herrehåndbold går nu sammen om en ekstraordinær fælles indsats for danske krigsveteraner.

Med afsæt i den nationale flagdag 5. september lyder startskuddet til en hel september måned i veteranernes tegn, hvor DIF Soldaterprojekt for tredje år i træk står i spidsen for afviklingen af Veteran Match, der forener en todelt indsats med jobmatch-dage og match day-hyldest.

Jobmatch-dagene vil blive afviklet på sportsarenaer landet over, hvor lokale ledige – både skadede og ikke-skadede – veteraner inviteres til networking og samtaler med klubbernes sponsorer og erhvervsnetværk. Kommuner over hele landet bidrager med jobkonsulenter, og ambitionen er at skabe match, der kan føre til beskæftigelse, der matcher målgruppens behov og udfordringer.

Sideløbende vil der efter inspiration fra den engelske Premier Leagues Remembrance Day blive afviklet unikke match day-hyldester af Danmarks veteraner henover hele september i forbindelse med hjemmekampe i 3F Superliga, Metal Ligaen og HTH Herreligaen.

”Vi er glade og stolte over, at vi nu kan præsentere rammerne for en større, stærkere og endnu mere ambitiøs Veteran Match. De seneste år har bevist, at modellen med at matche virksomheder med ledige veteraner skaber beskæftigelse, og derfor er det fantastisk, at vi i år kan sætte endnu flere sejl ind i projektet takket være Grundfos Fonden,” siger næstformand i DIF og medlem af styregruppen bag Veteran Match, Frans Hammer.

Store aktører går sammen

Divisionsforeningerne i fodbold og ishockey er med i årets Veteran Match som repræsentanter for samtlige klubber i 3F Superliga og Metal Ligaen. Derudover er toppen af dansk håndbold for første gang repræsenteret med en rækker klubber fra HTH Herreligaen, og dermed bliver Veteran Match større og stærkere end nogensinde.

”3F Superliga’s deltagelse i Veteran Match er et tegn på den vigtige rolle klubberne spiller for beskæftigelse og erhvervsliv i deres lokalsamfund. Da alle klubberne individuelt valgte at være med sidste sæson, melder vi som liga samlet ind i år med opbakning til DIF’s Veteran Match projekt,” siger direktør i Divisionsforeningen,” Claus Thomsen.

“Veteranerne har leveret en stor indsats for Danmark, og for Metal Ligaen og de professionelle danske ishockeyklubber er det en stor ære at kunne være med til at betale tilbage. Forhåbentlig kan vores og de øvrige aktørers fokus på Veteran Match være med til at forøge opmærksomheden på og livskvaliteten hos de danske veteraner,” siger Thomas Bjuring, Metal Ligaens kommercielle chef.

Sidste år kom veteraner fra København, Herning, Viborg, Vejle og Aalborg i beskæftigelse. Heriblandt den PTSD-ramte veteran Christian Hagstrøm, der med en ansættelse hos Jobigen har fået troen på et liv på arbejdsmarkedet tilbage.

Det er blandt andet sådanne historier, der har fået Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond) til at støtte op om Veteran Match 2022 med en donation på 2,75 millioner kroner.

”Vi tror, det er vigtigt for alle mennesker at være en del af et fællesskab – hvad enten det er arbejdsfællesskab, foreningsfælleskab eller uddannelsesfælleskab. Danske soldater har forsvaret vores samfund og fælles værdier, når de har været udsendt til verdens brændpunkter, og derfor bør vi gøre en ekstra indsats for at rumme veteranerne i vores fællesskaber, når de vender retur og har det svært, forklarer Kim Nøhr Skibsted, direktør i Grundfos Fonden.

Vision om at hjælpe unge i job

Midlerne fra fonden sikrer blandt andet, at flere sportsgrene og ikke mindst flere kommuner og deres veteraner kan inkluderes i Veteran Match 2022. På sigt har Grundfos Fonden tilmed en ambition om at udvide modellen fra Veteran Match til også at hjælpe andre ledige medborgere i beskæftigelse.

”ForeningsDanmark rummer en enorm kraft, som kan være med til at løse nogle af de udfordringer, de etablerede systemer i samfundet har udfordringer med. Vi håber på sigt, at disse erfaringer kan bruges til at udvide DIF-samarbejdet til også at omfatte inklusion af udsatte unge i idræts- og arbejdsfællesskaber,” siger Kim Nøhr Skibsted.

Kommentarer